Nieuws
Wat is tannine?
Tannine is looizuur. Het is een stof die voorkomt in de schillen, steeltjes en pitten van druiven. Tannine komt echter niet alleen van steeltjes ed, maar ook uit eikenhouten vaten, en soms wordt het kunstmatig toegevoegd.
Tannines fungeren als conserveermiddel en zijn daarom een belangrijk ingrediënt, wil men een wijn langere tijd laten rijpen. Door een overmaat aan tannine krijgt een wijn iets hards en droogs. Maar mooie rijpe tannines dragen bij aan de essentiële, bevredigende 'stuctuur' van de wijn in de mond.
Gerelateerde artikels:Hoe proef ik?
Reacties
Wim RousseauTannines zijn complexe molecules die ketens kunnen vormen. Ze reageren met eiwitten, vandaar de naam looizuren: in de leerlooierij worden ze gebruikt om eiwitresten van dierenhuiden te verwijderen. Hoe korter de keten, hoe reactiever en hoe aggressiever de tannines. Tannines uit pitjes zijn ruwer dan deze uit de schil. En naarmate de wijn rijpt, hoe langer de tannineketens worden en dus hoe 'zachter' de wijn. Bij stroeve tanninerijke wijnen wordt nogal eens kaas (=eiwit!) geserveerd om het effect van de tannines in de mond wat te temperen.