Nieuws
Wat is 'sur lie'?
Op sommige wijnetiketten zie je wel eens "sur lie" staan. Dit wil zeggen dat deze volgens een specifieke traditionele methode, vastgelegd in 1977, gemaakt is.
Nadat de wijnen uitgegist zijn, verblijft deze vier tot vijf maanden op de
droesem, "lie", rijpen. Op de bodem hebben de gisten en andere vaste delen geen zuurstof ter beschikking, waardoor een uit zichzelf startend gistingsproces ontstaat met als voornaamste gevolg dat de wijn meer smaak zal bevatten.
Gerelateerde vragen:Wat is depot (droesem)
Reacties
Pieter"Sur lie" is het Frans voor "op gist", betekend dat er gist in de fles op op het vat aanwezig is waardoor er extra smaken in de drank worden afgegeven, een mooi voorbeeld zijn de ongefilterde bieren zoals 'de blanche', de gist onderaan is het gevolg van het uitklaren van de wijn en zijn eigenlijk niks meer dan de kleine partikels afgestorven gistcellen, te lang op gist blijvende wijnen krijgen echter een slechte smaak (door de rottende gist)
sas francoisvraag: hoe lang kunnen (sur-lie) wijnen worden bewaard na aankoop,