Nieuws
Wat is 'Kurk'?
Kurksmaak is een fenomeen dat onstaat als de kurk besmet raakt met Trichloranisol, ofwel TCA. De wijn krijgt hierdoor een muffe geur en smaakt slecht. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit vaak het gevolg is van het gebruik van Chlooroplossingen voor het steriliseren van de kurk.
'Kurk' is de meest voorkomende fout die een wijn kan hebben. De nieuwe trend is echter het gebruik van kurken van kunststof, geperste kurken of zelfs schroefdoppen.
Als er stukjes kurk in het glas drijven wil dit echter niet zeggen dat de wijn 'Kurk' heeft. Dit is meestal het gevolg van een droge kurk of een slecht geopende fles.
Reacties
chemicotrichlooranisol is een hot topic in de kurkproblematiek. Het heeft een zeer lage geurdrempelwaarde dwz dat er maar enkele ppb's nodig zijn om een wijn al kurksmaak (geur) te geven... Een nieuwe trend is inderdaad kunststofkurk al heeft deze trend te lijden onder aromaverlies tijdens de bewaartijd. Daarom is synthetische kurk voorlopig enkel geschikt voor witte wijnen die snel gesconsumeerd moeten worden (type Hagelandse wijn)...