Op de huid van een druif vormen zich aan de wijnstok natuurlijke gistcellen. Wanneer de wijn in vaten ligt te rijpen vormt zich een vlies van deze gistcellen op het vloeistofoppervlak, wat de flor wordt genoemd. Deze flor sluit de wijn van de lucht (zuurstof) af en geeft voeding aan de wijn. Gist in de flor leeft van de zuurstof uit de lucht (reductief; bij sherry gemaakt zonder flor neemt gist zuurstof op uit de wijn (oxidatief)
De flor zorgt voor de specifieke smaak en het aroma. In Jerez en San Lucar de Barremeda zijn de vaten niet geheel gesloten, zodat buitenlucht in het vat kan komen, in andere gebieden gebruikt men hermetisch gesloten vaten
Fino en Manzanilla worden met toepassing van flor gemaakt en zijn licht gekleurd. De andere sherry's zijn donker gekleurd
Na ongeveer 7 jaar breekt de flor. De gisten verslappen. Eerder gebroken flor leidt tot het type amontillado. Men kan de flor breken door wijnalcohol (uit de regio) toe te voegen