De meeste wijn kan niet langer dan een paar jaar mee. Er is echter een klein deel kwaliteitswijn dat geschikt is om in de kelder op dronk te laten komen. Voor de beginnende wijnproever is de prijs de beste indicatie over houdbaarheid of niet. Goedkope wijn is gewoonweg niet geschikt voor opleg; hij heeft niet de smaakconcentratie, geen zuur en tannine genoeg om lang te leven, laat staan zich te ontwikkelen. Goedkope witte wijn en rosé moet één jaar na de oogst op zijn, de goedkoopste rode wijn na hoogstens twee jaar.
Wijn zonder jaartal op het etiket moet zo snel mogelijk gedronken worden. De uitzondering is goede champagne zonder jaartal, die kan gebaat zijn met één of twee jaar rust. Goedkope champagne zonder jaartal en bijna alle mousserende wijn is op zijn best binnen enkele maanden na de aankoop.
Wijn met een gemiddelde prijs gaat langer mee, maar houdt het meestal niet langer dan vijf jaar vol en veel witte wijn zal na twee of drie jaar beter smaken.
Iedere oplegkelder zal onvermijdelijk vrij dure wijn bevatten, maar dit wil niet zeggen dat iedere dure wijn automatisch gebaat is bij lange opleg. Droge witte wijn van de viognier kan uitzonderlijk goed en zeer duur zijn, maar na enkele jaren in de kelder verliest deze veel van zijn fruitige smaak. Ook de Sauvignon blanc en Chardonnay, de grote bourgognes uitgezonderd, zijn geen echte bewaarwijnen.
Gerelateerd artikel:
Hoe wijn bewaren?
maddy.catry@hotmail.comMaddy zegt dat sommige wijn pas drinkbaar is na een paar jaar. Dit zijn hele dure wijnen die je eerst enkele jaren in je kelder moet leggen voor ze drinkbaar zijn. Klopt dit. graag een omstandige gedetailleerde eenvoudige uitleg