Valle del Rapel
De eerste aanplantingen in Chili dateren van medio 19e eeuw. Het waren de Europeanen die voornamelijk Franse druivenrassen importeerden en in Valley Central plantten. Grote meevaller was het feit dat dit gebeurde net voor de grote plaag in Europa toesloeg, waardoor Chili hiervan gespaard bleef.
Het gebied zelf is nog eens opgedeeld in twee verschillende subregio's: Valle del Colchagua, Valle del Cachapoal. Het klimaat in Valle del Rapel is warm en droog, met veel zon en koele nachten tijdens de periode waarin de druiven rijpen. Door aanhoudende droogte is irrigatie soms gewenst. Jaarlijks valt er ongeveer 700mm neerslag. Valle del Colchagua heeft meer klei in de grond en is dus meer geschikt voor merlot types. Valle del Cachapoal is iets frisser en daardoor beter geschikt voor witte wijnen.
Er gelden volgende regels:
- Minimaal 75% van de wijn moet uit het op het etiket aangegeven gebied komen.
- Minimaal 75% van de wijn moet van het op het etiket aangegeven oogstjaar zijn.
- Minimaal 75% van de wijn moet van de op het etiket aangegeven druivensoort zijn.
- Alle druivensoorten zijn toegestaan.
Bron: twis.info