Login Gebruikersnaam: Paswoord:

Nieuws

Oogstnieuws op het Zuidelijk Halfrond

Door René van Heusden

Oogst 2005 op het Zuidelijk Halfrond

Voor het hele Zuidelijk Halfrond is 2005 een geslaagd jaar te noemen. De landen in alle drie betrokken continenten (Australië, Afrika en Zuid-Amerika) bleven gespaard voor extreme weersomstandigheden, wat overigens niet wil zeggen dat er helemaal geen problemen zijn geweest. De kwaliteit is over het algemeen goed tot zeer goed bij meestal gelijke of iets lagere opbrengsten dan in 2004.

Argentinië

Argentinië heeft in 2005 voor het vierde opeenvolgende jaar een uitstekende oogst gerealiseerd. Anders dan in de voorgaande jaren waren de omstandigheden nu wat normaler, d.w.z. een stuk minder warm. Dit zorgde voor een langer groeiseizoen en een langzamere rijping van de druiven. Noemenswaardige problemen deden zich niet of nauwelijks voor. De kwaliteit is daardoor wederom zeer goed. Wijnen als Malbec en Cabernet beschikken over goede concentratie en balans.

Australië

Australië was in 2005 weer zeer succesvol. De opbrengst bedroeg 1,8 à 1,9 miljoen ton bij een uitstekende kwaliteit. Het record is in hoge mate te danken aan de gunstige weersomstandigheden tijdens het groeiseizoen, zonder uitschieters en met gematigde en stabiele temperaturen. Na de hitte van voorafgaande jaren was dat meer dan welkom. Hierbij moet atuurlijk wel de aantekening worden gemaakt dat dit een heel globale typering is, gelet op de enorme omvang van het land en de grote onderlinge afstanden tussen de diverse gebieden. Waar men in het ene gebied nog even een late hittegolf kreeg en snel moest plukken, bleef het in een ander betrekkelijk koel en kon men het rustig aan doen. Ondanks al die nuances lijkt 2005 wel over de hele linie voor een zeer hoge kwaliteit te hebben gezorgd. Het fruit verkeerde in uitstekende gezondheid, met naar alle waarschijnlijk iets minder concentratie dan 2003, maar met een betere balans dan in 2004. Hier en daar worden vergelijkingen gemaakt met het zeer goede jaar 2002, dat ook een relatief koele zomer had.

Chili

Chili presteerde goed tot zeer goed in 2005. Dankzij het betrekkelijk koele weer tijdens het groeiseizoen hebben de wijnen meestal wat minder alcohol dan in 2004 en wat meer fruit, levendigheid en aromatische intensiteit. Door de langzame rijping hebben ze een goede balans en, in het geval van de rode, een goede fenolische rijpheid (van met name de tannines). Vooral wit werd een stuk later geplukt dan normaal, in een koel gebied als Casablanca pas eind april. Druiven rood hadden minder vertraging door een periode met warmte aan het einde van februari, kort voor het eind van de rijping.

Het voorjaar was uitgesproken koel, met in sommige valleien nogal wat schade als gevolg van nachtvorst. Dit was o.a. het geval in Casablanca en Curico. Ook de zomer was wat koeler dan normaal. De regen in maart had nauwelijk enige schadelijke uitwerking; botrytis bij chardonnay en sauvignon bleef beperkt tot een minimum en had geen enkel effect op de blauwe druivenrassen. Sauvignon en chardonnay zitten qua volume allebei in de plus ten opzichte van vorig jaar. Merlot en carmenère zitten daarentegen beide zwaar in de min met dalingen tot 20%.

Nieuw Zeeland

Nieuw Zeeland had in 2005 een kleine maar goede oogst. De lente was koeler dan normaal, met als gevolg een vetraagd begin van de groei. Ook de bloeimaand december was ongewoon koel, terwijl het tot in januari ook nog veel regende. Een en ander leidde tot een natuurlijke beperking van de opbrengst. Voordeel hiervan is wel dat het resterende fruit zodoende gewonnen heeft aan concentratie. Vanaf half januari verbeterde het weer sterk, met een periode van warmte en droogte. Februari was was minder warm, maar de rijping verliep verder normaal. De opbrengst is een stuk lager dan die van het afgelopen (record-)jaar 2004, rond het gemiddelde in gebieden als Gisborne en Hawkes Bay, maar onder het gemiddelde in het zo belangrijk Marlborough. In het Pinot Noirgebied Central Otago is de oogst zelfs heel klein uitgevallen als gevolg van een grotendeels mislukte vruchtvorming in het voorjaar. Voor heel Nieuw Zeeland is de kwaliteit zondermeer als goed te kwalificeren.

Zuid-Afrika

Half januari is in Zuid-Afrika de pluk voor de oogst 2005 van start gegaan, twee weken eerder dan normaal en veel vroeger dan het afgelopen jaar het geval was. De opbrengst wordt in eerste instantie geschat op bijna 1,3 miljoen ton. Dit betekent een kleine daling ten opzichte van 2004, hoewel er sprake is geweest van zowel lang aanhoudende droogte als plaatselijke problemen met schimmelziekten. De daling in opbrengst is eigenlijk groter, maar wordt gecompenseerd door het in productie komen van stokken die tussen 1999 en 2001 op grote schaal zijn aangeplant. Al bij al zou dit bij een ratio van 766 liter per ton druiven een volume van 992 miljoen liter sap moeten opleveren, waaronder ook basiswijn voor distillatie, mostconcentraat etc.

Het groeiseizoen begon met een milde maar droge winter, gevolgd door goed voorjaarsweer met voldoende vochtigheid, weinig wind en aangename temperaturen. Knopvorming, bloei en vruchtzetting verliepen zeer voorspoedig. Een negatieve factor was het lokale optreden van poederige meeldauw in de kustgebieden. Het is echter vooral de zomerdroogte geweest die de omvang van de oogst beperkt heeft, zoals in Robertson, Worcester en Oranjerivier. Op bepaalde plaatsen, met name in de omgeving van Paarl en Constantia, heeft die droogte begin januari geleid tot bosbranden, overigens zonder noemenswaardige schade aan te richten. Een gunstig effect van de droogte was dan weer het op de meeste plaatsen uitblijven van ziekte en rotting. Van groot belang voor de goede kwaliteit van 2005 was het fraaie weer in de weken voorafgaand aan de pluk, waardoor de rijping zeer voorspoedig kon verlopen.Stellenbosch kreeg in de tweede helft van januari welkome regen en wat koelte. Hierdoor kregen niet-geïrrigeerde stokken het broodnodige water werd de snelheid van de rijping een beetje afgeremd. Al bij al een prima jaar voor de Kaap.

Bron: wijninformatiecentrum



Reacties

Reageer!

© 2004-2025 De Wijnspecialist - Afgedrukt op: 15 januari 2025 - Bezoek ons op www.wijnspecialist.be
Pagina url: /site/wijnnieuws/oogstnieuwsophetzuidelijkhalfrond.htm