Login Gebruikersnaam: Paswoord:

Nieuws

Oogstbericht griekenland - 2004

In opvolging van een zeer goede oogst in 2003, is ook in 2004 een kwalitatieve oogst gerealiseerd. Zowel in kwaliteit als in kwantiteit zijn de verwachtingen dit jaar in de meeste wijngebieden overtroffen.

Alle basiselementen voor wijnen van hoge kwaliteit zijn aanwezig bij de Griekse wijnhuizen: grote investeringen in technologie, passie in het wijnmaken en een goede oogst beloven mooie wijnen dit jaar.

Hieronder worden de belangrijkste wijngebieden afzonderlijk besproken.

MACEDONÏE
Veel regen in Naoussa en Goumenissa in juni zorgde voor een grotere opbrengst in 2004. De oogst van de xinomavrodruif is goed. De vroege oogst van merlot en syrah wordt als zeer goed beschouwd.
In Amyndeo is later dan gewoonlijk geoogst. Het voorjaar begon met regen, in het bijzonder in mei. De regen veroorzaakte ziektes die systematisch zijn behandeld. Het resultaat was een lichte daling in de opbrengst maar een betere oogst dan verwacht.
In Halkidiki begon de oogst op 24 augustus, twaalf dagen eerder dan in 2003. Zoals verwacht, was de oogst zeer goed wegens de niet al te hoge zomerse temperaturen en de gelijkmatige spreiding van regenval in mei en juni.
In Mount Athos, in het bijzonder het klooster Metochi Chromitsa, was het een droog en warm seizoen. De biologische cultivatie van de wijngaarden kon hierdoor zonder problemen doorgaan en leverde lage rendementen per hectare, hetgeen een uitstekende kwaliteit betekende.
In Côtes de Meliton is de oogst op 23 augustus begonnen en op 4 oktober 2003 beeindigd. Goede weersomstandigheden gedurende de winter en de lente hebben gezorgd voor een grotere opbrengst ten opzichte van eerdere jaren. De kwaliteit van de druiven is eveneens uitstekend.
In Epanomi heeft voldoende regen in zowel de winter als in het voorjaar het grondwaterspiegel aangevuld. De zomer was mild met lage nachttemperaturen. De meeste wijnmakers in het gebied hebben hun oogst moeten “uitdunnen” (green harvest) om de kwaliteit van de oogst te verhogen. De kwaliteit is uiteindelijk zeer goed voor zowel de inheemse malagousia- en assyrtikodruiven als de chardonnay-, merlot- en syrahdruiven.
In Drama begon de oogst van sauvignon blanc, chardonnay en semmillion op 18 augustus. Begin oktober zijn de laatste druiven geplukt van de druivensoorten merlot, cabernet sauvignon, nebbiolo en agiorgitiko. De eerste berichten over de vinificatie zijn veelbelovend.


PELOPONNESE
In Achaia en Patras begon de oogst vijftien dagen later dan gewoonlijk. De opbrengst is circa 15% lager dan in 2003. De kwaliteit van de druiven is zeer goed.
In Côtes de Egialias zorgden een milde zomer en een latere oogst voor een langere
rijpingsperiode. Het gevolg is uitstekende aromaontwikkeling en mooie wijnen met voldoende zuren en suikers. De opbrengst is 3 a 4% hoger dan vorig jaar.
In Nemea is de oogst begonnen op 27 september en afgerond op 21 oktober. Dit oogstjaar was voor het gebied allesbehalve normaal. Een zeer natte winter in combinatie met lage temperaturen in het voorjaar heeft voor 20 dagen vertraging in de bloei van de druiven gezorgd. Dit in combinatie met lage zomertemperaturen zorgden voor een zeer late oogst. Enkele wijngaarden hebben hierdoor geen volledige rijping kunnen halen met als gevolg lagere suikergehaltes. Dit is uitzonderlijk voor het gebied van Nemea. De lange rijpingsperiode zorgde hier eveneens voor uitzonderlijk intense en aromatische wijnen. De keuze van de juiste druivensoorten is dit jaar beslissend voor de kwaliteit van de wijnen in dit gebied.
In Mantinia is tijdens het voorjaar lichte vorst opgetreden. Dit heeft geen implicaties gehad voor de vegetatiecyclus. Voldoende regenval op het juiste moment zorgde voor geleidelijke ontwikkeling van de druiven. Een late oogst evenals in Nemea zorgde voor zeer lage suikergehaltes, net boven de wettelijke grens voor deze appellation. Een redelijk jaar voor Mantinia.

DE EILANDEN
Op Santorini heeft de oogst tussen 12 en 25 augustus plaatsgevonden. Het was een normaal oogstjaar zonder bijzonderheden gedurende de vegetatiecyclus. Ook hier is de oogst enkele dagen later dan gewoonlijk begonnen. De milde zomer zorgde tevens voor langzame ontwikkeling van de druiven. Er worden wijnen met veel fruit verwacht maar met minder zuren, hetgeen niet typisch is voor dit wijneiland.
Op Samos is de behaalde opbrengst licht hoger dan vorig jaar. De kwaliteit van de druiven was zeer goed. Er worden aromatische wijnen met een intense en geconcentreerd sap verwacht.
Op Limnos is er sprake van een bovengemiddeld oogstjaar. Een uitzonderlijk lage oogst, circa de helft van vorig jaar, zorgde voor uitstekende rijping van de druiven en veel concentratie en aroma in de most. De inheemse Moschato Alexandrias zal prachtige wijnen opleveren.
Op Rhodos is de oogst op 30 augustus begonnen, tien dagen later dan gewoonlijk. In het algemeen een goed oogstjaar met een normale vegetatiecyclus en een suikergehalte van 12,5 % baume. De opbrengst is mede door nieuwe aanplant toegenomen met circa 25%.
Paros heeft een mooi oogstjaar achter de rug. De weersomstandigheden waren gunstig gedurende de gehele jaar en er is een goede kwaliteit behaald. De opbrengst is spectaculair toegenomen met ca 40% ten opzichte van vorig jaar.
Op Cephalonia is er sprake van uitstekende kwaliteit dit jaar. Voldoende regenval in de winter en de droge en milde zomer zorgden voor uitstekende kwaliteit van de moeilijke maar zeer aromatische Roboladruif.
Op Kreta is in het algemeen een goede oogst behaald. De vegetatiecyclus is normaal verlopen zonder droogtestress. Een iets latere oogst voor de meeste wijngebieden had geen implicaties voor de kwaliteit van de druiven. De kwaliteit is in het algemeen zeer goed en er worden uitstekende wijnen verwacht.

STEREA ELLADA – CENTRAAL GRIEKENLAND
In Attica is er een redelijke oogst gerealiseerd. Iets teveel regen zorgde voor overontwikkeling van de vrucht maar met de juiste maatregelen (green harvest) is een kwalitatief goede oogst behaald. De oogst begon later dan gewoonlijk, op 28 augustus met de chardonnaydruif en eindigde medio september met de savatianodruif.
In Ftiotida wordt de oogst van 2004 als een van de beste ooit beschouwd. Voldoende regenval, een milde zomer en een lange rijpingsfase door lage temperaturen in juli en augustus zorgden voor uitzonderlijke kwaliteit met veel aromaontwikkeling, goede zuren en een hoog suikergehalte. Chardonnay, merlot en syrahdruiven zullen volgens de lokale wijnmakers zeer goede wijnen leveren.
In Viotia is de opbrengst lager dan vorig jaar maar de kwaliteit is goed. Verhoogde regenval in het voorjaar zorgde aanvankelijk voor terughoudendheid maar met de juiste maatregelen in de wijngaard is de kwaliteit bewaakt. De zomer was zeer gunstig en heeft bijgedragen aan een goede rijping en oogst in Viotia.

IPIROS
In Zitsa heeft de milde zomer een zeer positief effect gehad op de rijping en aromatische ontwikkeling van de druiven. Zeer goede kwaliteit wordt verwacht in de wijnen van de inheemse Debinadruif.
In Metsovo is de oogst bijna een maand later begonnen dan gewoonlijk. Dit had te maken met de lage temperaturen in het voorjaar hetgeen de ontwikkeling van de planten heeft vertraagd. De zomer was mild en in september en oktober hebben de druiven verder kunnen rijpen. De oogst is circa 10% lager dan vorig jaar. Er worden zeer aromatische wijnen verwacht met een goed zuur- en suikergehalte.

THESSALIA
In Rapsani is een zeer goede oogst behaald. Veel zonuren in combinatie met voldoende maar niet teveel regenval zorgden voor een mooie ontwikkeling van de druiven. Het Olympusgebergte was de beschermende factor tegen de te warme zomertemperaturen. Het resultaat is volgens de eerste vinificatieberichten zeer goed.

THRACÏE
In Maronia is de opbrengst gelijk gebleven als vorig jaar. De chardonnaydruif bereikte in
Maronia een suikergehalte van 12,5% baume en een zuurgraad van 7,5 gr./L. Dat belooft een frisse en complexe “Vin de Pays de Ismarikos”, de lokale wijn die van chardonnaydruiven wordt gemaakt.

Bron: www.grieksewijnen.nl



Reacties

Reageer!

© 2004-2025 De Wijnspecialist - Afgedrukt op: 15 januari 2025 - Bezoek ons op www.wijnspecialist.be
Pagina url: /site/wijnnieuws/oogstberichtgriekenland2004.htm