Login Gebruikersnaam: Paswoord:

Nieuws

Oogstbericht Duitsland: Excellente kwaliteit en voldoende hoeveelheid

De vroege uitloop van de ranken en het optimale herfstweer brachten in 2007 een uitzonderlijk lange vegetatieperiode teweeg.

Na een ontspannende oogst, die zich over vele weken verspreidde, toont de most en de eerste, jonge wijn heerlijke aroma's, hoge Oechsle- en extractiewaarden met een aanwezige, evenwichtige zuurgraad. Ook met het geoogste volume zijn de producenten, na het "kleine" volume van 2006, zeer tevreden: in totaal werd naar schatting tussen 10,5 en 11 miljoen liter in de kelders gebracht. Hoe de situatie in elk van de 13 wijnbouwregio's verschilt, bericht het Duits Wijninstituut:

De jaargang 2007 uit het oogpunt van de 13 wijnbouwregio's

Ahr

Reeds eind augustus begon de oogst aan de Ahr met de Frühburgunder, en in de tweede oktoberweek werd met de Rieslingoogst afgesloten. Voor deze rode wijnregio is een bovengemiddelde hoeveelheid van 54.000 hl te verwachten. Portugieser bracht meer volume, Früh- en Spätburgunder iets minder. De mostgewichten bewegen zich hoofdzakelijk tussen 70 en 100 graden Oechsle, waar vooral de belangrijke Spätburgunder glansde met hoge waarden. Ideale weersomstandigheden tijdens de rijpingsperiode maakten de opbouw van deze hoge mostgewichten mogelijk. De verhouding volume en kwaliteit wordt als "optimaal" bestempeld. De gezonde druiven doorliepen een probleemloze gisting. Op grond van de grote vraag naar vooral Weissherbst zullen de eerste wijnen van jaargang 2007 relatief snel beschikbaar zijn.

Baden

Net na het afsluiten van de pluk, spraken de producenten uit Baden midden oktober van een zeer goede jaargang 2007. Men spreekt zelfs van een "droomherfst", of "goldener Oktober", want het rustige herfstweer met koele nachten en zonnige dagen zorgde voor de opbouw van veelzijdige aroma's. Zo kunnen de wijnliefhebbers zich over een uitstekende jaargang 2007 verheugen. "Bij alle druivenrassen merkten we reeds snel een excellente aroma- en kleurontwikkeling zoals we ze lang niet meer gezien hebben", verklaart een wijnraadgever uit Baden. Niet alleen Spätburgunder, die met hoge mostgewichten pronkte, en Riesling, maar ook specialiteiten zoals Gewürztraminer en Gutedel presenteren zich in bloedvorm. Nadat de eerste wijnen in de kelders werden geproefd, spreken de wijnbouwers over grandioze aroma's en een sterk geprononceerde, maar tegelijkertijd perfect evenwichtige zuurgraad. Ze verwachten eveneens diep gekleurde rode wijnen die moeiteloos zullen kunnen ouderen. Niet alleen over de kwaliteit zijn de producenten in de wolken, ook de voldoende geoogste hoeveelheid zal het mogelijk maken het tekort in volume te kunnen aanvullen. De 16.000 ha van Baden, brachten goed 1,2 Mio liter op, wat iets meer is dan de vorige oogst.

Franken

De "Letzte Fuhre", een traditioneel evenement medio oktober in Iphofen (Franken), luidde meteen ook het einde van de oogst in. De pluk startten de producenten reeds in de eerste septemberdagen, en wie wachtte, werd met een zonnige oktober beloond. Een vochtige zomer verplichtte alleszins het streng selecteren, om uiteindelijk een zeer tevredenstellend resultaat te bereiken. Zo presenteren de eerste Müller-Thurgau wijnen uit 2007 zich aromatisch, fris en fruitig. Silvaner, het andere belangrijke druivenras uit Franken, valt op met een fijne elegantie. Enkel van de Bacchusdruiven werd na een zonnenbrand in 2007 duidelijk minder geoogst. Bijna drie vierde van de most valt onder "Prädikat" niveau, want het gemiddelde mostgewicht viel met 87° hoog uit. Op de 6.000 ha werd de kaap van een half miljoen liter net overschreden. De 7% stijging in volume, helpt de producenten de leegte in de kelders op te vangen.

Hessische Bergstrasse

Het kleine wijnbouwgebied Hessische Bergstrasse, vooral bekend voor Riesling, kent daarnaast ook een resem andere rassen. Zo werd eind augustus met de pluk van Frühburgunder gestart, en pas mid oktober werd na Riesling de oogst afgesloten met Merlot en Cabernet Sauvignon. Wie het waagde te wachten kon vooral met Riesling een duidelijke kwaliteitssprong bereiken. Voor de eerste keer werd ook rode Riesling binnengehaald, een rariteit die als mutant uit Riesling geldt. Opvallend hoge mostgewichten bereikte Spätburgunder, bij Grauburgunder moest men zeer selectief te werk gaan waardoor hier een kleiner volume werd bereikt. Het totale volume viel noch klein noch groot uit. Er werd afgeklopt bij 35.000 hl, duidelijk meer dan in 2006 waar het volume amper aan de vraag kon voldoen. Reeds begin november werden de eerste 2007 wijnen gebotteld.

Mittelrhein

Pas einde oktober eindigde de oogst in Mittelrhein, dat reeds midden september met vroegrijpe rassen aanving. In deze Rieslingregio overtuigen zowel volume als kwaliteit. De hoeveelheid zal net boven het langjarig gemiddelde liggen, en duidelijk boven dat van 2006. Men gaat uit van 40.000 hl. Vooral Riesling profiteerde van de lange vegetatietijd, de suiker/zuurverhouding is met 100° Oechsle en 9 gr zuren/l optimaal. Ook de rode rassen zoals Spätburgunder kon perfect rijp met 100° Oechsle in gezonde omstandigheden worden geplukt. De zuurgraad ligt hier een tik hoger dan in 2006.

Mosel

Als een van de noordelijkste regio's, in combinatie met de laatrijpende Riesling, begonnen de producenten aan de Mosel laat met de hoofdoogst. Müller-Thurgau en Elbling werd eind september binnengehaald, de pluk van Riesling begon pas in oktober en was verspreid over de gehele maand. Dit geldt zeker voor de grotere bedrijven die percelen hebben in de steilste wijngaarden. De ideale omstandigheden, met droge en zonnige herfstdagen en koele, zelfs koude nachten, gaven een ontspannende oogst. De producenten konden zo zonder stress de juiste rijpheid van de druiven afwachten. De 2007 wijnen van Mosel, Saar en Ruwer zullen als bijzonder mineraal en extractrijk de annalen ingaan. De Rieslings uit de "Steillagen" hadden veel tijd smaakbepalende minerale componenten uit de leisteenbodem in de druiven op te bouwen. De rijpingsperiode tussen bloei en oogst bereikte 120 tot 150 dagen, in plaats van de normale 100 dagen. De wijnliefhebbers zullen wijnen met zuiver fruit en mooie structuur kunnen verwachten. De mostgewichten liggen duidelijk in Prädikatsbereik en flirten vaak met de grens van 100° Oechsle. Het volume zal op de 9.000 ha wijngaard met 925.000 hl zowat 85.000 hl boven 2006 liggen.

Nahe

Met de oogst van Müller-Thurgau mid september, startte de herfst aan de Nahe. Eindigen deed het eind oktober met de Rieslingoogst. Het wachten van de producenten loonde zich, vooral de Rieslings bereikten uitstekende mostgewichten tussen 90 en 95° Oechsle. Koele oktobernachten vertraagden de zuurafbouw bij de witte rassen, zodat over een harmonisch evenwicht tussen rijpheid en frisheid kan worden gesproken. Ook de rode rassen beloonden het wachten van de producenten met een hoge rijpheid, de Spätburgunder bereikte makkelijk 80° Oechsle. Algemeen wordt op een hoog aandeel Prädikatswijnen gerekend. Men rekent op 430.000 hl, goed een vierde meer dan in 2006.

Pfalz

Zelden startte de pluk zo vroeg, reeds begin september werden de vroegrijpe soorten geoogst, met het oog op de lokaal populaire Federweisser. De laatste druiven werden eind oktober binnengehaald. Dat geeft aan dat de oogst over verschillende maanden verspreid lag. Een contrast met 2006 waar de druiven in een recordtijd moesten worden geplukt. De zonnige herfst van 2007 zorgde nog voor een extra stijging van de mostgewichten, zodat bij bijna alle rassen (zowel wit als rood), een ongewoon hoog niveau werd bereikt. Daarbij hebben de wijnen een hoge zuurgraad (in tegenstelling tot het eveneens rijpe 2003), wat vooral de Riesling ten goede komt. De totale balans valt dus uitzonderlijk positief uit. Het grote geoogste volume van 2,5 Mio hl past duidelijk bij de grote vraag van de markt. Zeker wanneer dit samengaat met een bovengemiddelde kwaliteit. De wensen van de consumenten kunnen zo makkelijk worden vervuld.

Rheingau

Bij de aanvang van de oogst mid september oogstten de producenten uit Rheingau jonge wijnen met prominente zuren, een maand later werden dit harmonisch, rijpe Rieslings met een hoog mostgewicht. Export georiënteerde bedrijven, die vooral edelzoete specialiteiten verkopen, oogstten tot eind oktober. Reeds in oktober werd in een wijngaard een record van 300° Oechsle gemeten. En medio november hingen nog steeds druiven aan de ranken, wachtend op een stevige vorst voor de productie van Eiswein. Bij het ideale herfstweer kon de wijnproducent alles oogsten wat hij nodig heeft voor een compleet assortiment. Vooral de Riesling, het belangrijkste ras in Rheingau, genoot van de lange vegetatieperiode. Men spreekt zelfs van een typisch Rieslingjaar. Ook de Spätburgunder, eveneens belangrijk voor Rheingau, bereikte bij geduldige producenten een hoge rijpheid. De bovengemiddelde volumes komen de producenten zeer gelegen: op de prijslijsten waren de meeste wijnen van vorige jaargangen uitverkocht. Het geoogst volume wordt geschat op 250.000 hl.

Rheinhessen

In Duitslands grootste wijnregio beschrijft men deze jaargang als bovengemiddeld goed, vergelijkingen met 2002 en 2004 blijven niet uit en sommige producenten laten superlatieven horen in de zin van "gedroomde wijnkwaliteit na een droomherfst" en "sensationele jaargang". De gehele maand september werd er druk geoogst, maar de echte kwaliteit werd pas in oktober bereikt. Daardoor genoten bepaalde wijngaarden van 140 dagen vegetatietijd, in tegenstelling tot de noodzakelijke 100 dagen. Dit zijn optimale omstandigheden voor Riesling, die zich in 2007 van de beste zijde zal tonen (gemiddeld 85° Oechsle). Het andere traditionele ras, Silvaner (80° Oechsle) of ook de Burgunderrassen (veelal boven 90° Oechsle) waren duidelijk volrijp. Warme dagen en koude nachten zorgden voor elegante wijnen met frisse zuren en een fruitigheid dat zich in een uitgesproken aromaspel uit. Men verwacht een totale oogst van 2,9 Mio hl.

Saale-Unstrut

Ondanks wat schade in de wijngaard (door de weersomstandigheden zoals vorst in mei en zonnenbrand in juli), ligt het totale geoogste volume in Saale-Unstrut op het niveau van vorig jaar. Men verwacht 42.000 hl, wat goed een derde meer is dan normaal. De ontwikkelingsvoorsprong van de stokken, maakten een oogst mogelijk begin september. Enkele domeinen wachtten tot de tweede oktoberhelft, waar gezonde druiven werden binnengehaald. Door de lange vegetatietijd zijn de wijnen zeer aromatisch, uitgesproken fruitig met een frisse "Spritz". Wat volume en kwaliteit betreft spreken ze aan de Saale en Unstrut over een goede tot zeer goede jaargang.

Sachsen

Zeer vroeg, met een voorsprong van meer dan 2 weken, begon Sachsen reeds in augustus de pluk met de regionale, vroegrijpe Goldriesling. Mid oktober was de oogst quasi afgelopen, bespoedigd door enkele regendagen. Zo lukte het de producenten, relatief veel gezonde druiven binnen te halen, net voor het vochtige weer al te veel rot inzette. De rijpheidsgraden vielen tevredenstellend uit, de zuurgraad is veelbelovend. Dat zal vooral de Gewürztraminer ten goede komen. De wijnen uit een van Duitslands kleinste wijnbouwgebieden (minder dan 500 ha) hebben een rariteitsstatus en zijn ook bij hoge prijzen snel uitverkocht. Daar zal het voldoende geoogste volume van 20.000 hl niets aan veranderen.

Württemberg

Met goede kwaliteit en een marktgerichte hoeveelheid eindigde de oogst in de tweede oktoberhelft in Württemberg na 6 weken pluk. Het volume ligt bij 1,2 tot 1,3 miljoen hl. Deze regio is een klassieke rode wijnregio (3 vierde van het oppervlak) met regionale specialiteiten zoals Trollinger, Schwarzriesling en Lemberger. Duidelijk kleinere volumes waren er bij de vroegrijpe rassen zoals Kerner of Müller-Thurgau. De eerder grotere Rieslingoogst kon het tekort van het voorjaar aanvullen. Trollinger en Lemberger bereikte licht bovengemiddelde opbrengsten. Mild hoge drukweer maakte een lange oogst mogelijk, en brachten naast een hoog mostgewicht een jaargangtypische aromarijpheid. Dat blijkt uit de eerste gebottelde witte wijnen.

Reacties

Reageer!

© 2004-2025 De Wijnspecialist - Afgedrukt op: 15 januari 2025 - Bezoek ons op www.wijnspecialist.be
Pagina url: /site/wijnnieuws/oogstbericht-duitsland-excellente-kwaliteit-en-voldoende-hoeveelheid.htm