Login Gebruikersnaam: Paswoord:

Nieuws

Een blik op het wijnjaar 2006 in Duitsland

In de Ahr bereikte men in 2006 zeer hoge mostgewichten, quasi te vergelijken met 2003. Oechslewaarden boven de 100° voor de Spätburgunder zijn eerder regel dan uitzondering. Zelfs Müller-Thürgau lag gemiddeld bij 75° Oechsle. Aan de Ahr regende het minder dan in het zuiden. De oogst begon tijdig in september met de Frühburgunder en werd medio oktober zo goed als beëindigd. Rijpe druiven gaan gepaard met een moderate zuurtegraad. Met een opbrengst van ca. 44.000 hl is men in de Ahr zowel kwalitatief en kwantitatief zeer tevreden.

In een periode van 3 tot 4 weken werd de oogst in Baden afgerond. Het was voor de producenten een zeer arbeidsintensieve oogst, waar selectiviteit troef was. Daarom ook moesten de kwantitatieve oogstresultaten naar onder worden gecorrigeerd. Er wordt slechts met een opbrengst van 1,1 Mio liter gerekend, dat is goed voor 12% onder het cijfer van 2005. Omwille van geringere neerslaghoeveelheden in het noordelijke deel van Baden (Tauberfranken), was daar de situatie iets eenvoudiger. Het aandeel Predikaatswijnen zal in Baden 40% bedragen. De jonge wijnen worden gekenmerkt door een mooie zuurstructuur en fijne vruchtaroma's. Bijzonder gelukt zijn de rode en de witte Burgundersoorten.

Na snel en intensief gewerkt te hebben, werd de wijnoogst in Franken op 20 oktober zo goed als afgesloten. Na de hevige neerslag op 3 oktober reageerden de wijnproducenten met gepaste maatregelen om de kwaliteit te waarborgen. Voor deze datum regende het verhoudingsgewijs minder. Vroegrijpe soorten zoals Müller-Thürgau en Bacchus werden reeds voor deze datum binnengehaald, men moest dus vooral met de laatrijpe Riesling snel handelen. De mostgewichten lagen met waarden boven de 90° Oechsle zeer hoog. Kwalitatief kan men van een zeer goede jaargang spreken, ook qua hoeveelheid (470.000 hl) is men tevreden. Krachtige wijnen met een geprononceerde frisheid en fascinerende aroma's mogen we verwachten.

Reeds bij het begin van de oogst midden september oogstten de producenten uit de Hessische Bergstrasse een Weissburgunder Trockenbeerenauslese met 304° Oechsle! Een indicator voor de zeer hoge mostgewichten die in de herfst hier zijn geoogst. Riesling lag iets boven de 90°, Spätburgunder zelfs nog hoger. Met 30.000 hl valt de hoeveelheid gering uit. De witte wijnen zijn zowel extractrijk als mineraal, de rode wijnen krachtig.

De Rieslings uit de steile wijngaarden van de Mittelrhein kunnen uitzonderlijke mostgewichten voorleggen: makkelijk 100° Oechsle. Inzake de zuren ligt Riesling iets onder 2005, maar nog altijd zeer belovend. Ook bij de andere druivenrassen zijn de mostgewichten bovengemiddeld. Met 35.000 hl lag het mostgewicht duidelijk boven het zeer bescheiden aantal van vorig jaar (een plus van 10.000 hl).

De wisselvallige weersomstandigheden van de herfst in 2006 maakte het de producenten aan de Mosel-Saar-Ruwer niet makkelijk. Warm en vochtig weer begunstigde de rijping van de druiven en vervroegde het oogsttijdstip. Met de Rieslingoogst werd reeds begin oktober begonnen. De combinatie van de zeer steile wijngaarden en selectieve oogst waren in 2006 uitstekende instrumenten om hoogwaardige wijnen te produceren. De mostgewichten van Riesling lagen meestal bij 90 tot 100° Oechsle, waarbij ook talrijke edelzoete wijnen konden worden geoogst. Zeer minerale wijnen met moderate vruchtzuren zijn het resultaat. De eerste verwachtingen van een grote oogsthoeveelheid moest naar onder worden bijgesteld en ligt met 850.000 hl op het niveau van 2005.

Een alles behalve rustige oogst in de Nahe dit jaar. De neerslag van september dwong de producent vroeg te starten. Het einde van de oogst was er op 20 oktober. Ook hier hoge mostgewichten, met voor Riesling vaak zelfs meer dan 100° Oechsle. De eerste resultaten tonen krachtige wijnen, met evenwichtige zuren en een zuiver fruitgehalte. Wijnen die snel drinkklaar zullen zijn. Hoewel de hoeveelheid Riesling wat minder was, bleef de totale opbrengst op het niveau van vorig jaar.

In een recordtijd haalden de producenten uit de Pfalz hun oogst binnen. Nadat onweer reeds een hoeveelheid druivenmateriaal aan de Mittelhaardt vernietigde, daalde de oogsthoeveelheid nogmaals door een selectieve oogst. Met 2,1 Mio hl ligt de hoeveelheid een pak onder het gemiddelde. De mostgewichten liggen voor de witte wijnen hoofdzakelijk in het Predikaatsbereik, bij de rode wijnen overtuigde vooral de Dornfelder waar 80° eerder de regel was. Alles bij elkaar wordt de kwaliteit als goed beoordeeld en zullen de wijnen markant, fruitig en fris zijn.

Over een goede jaargang spreken ze ook in de Rheingau. De gemiddelde mostgewichten van Riesling en Spätburgunder lagen boven de 90° Oechsle. Meer dan de helft van de oogst valt in het Predikaatsbereik, waar ook Auslese en Beerenauslese werd geoogst. Het aandeel fruitzuren ligt in een gemiddeld bereik en zullen harmonische en frisse wijnen geven. De Spätburgunderdruiven hebben de wisselvallige weersomstandigheden beter doorstaan dan de Riesling. De selectieve oogst werd onder druk uitgevoerd en eindigde na 4 weken op 20 oktober. De hoeveelheid ligt iets boven 2005 (240.000 hl).

Over een echte "turbo-oogst" kan je in Rheinhessen spreken, met een tijdspanne die een derde korter was. Vele bedrijven werkten aanvang oktober de klok rond. De mostgewichten lagen na de zonnige septemberdagen nog zeer hoog, bij Riesling tot 95° Oechsle. Dat wacht op extractrijke en elegante wijnen. De neerslag begin oktober dwong de producenten selectief te oogsten, wat vooral bij de laatrijpe soorten een lagere hoeveelheid gaf. Deze mindere kwantiteit wordt wat gecompenseerd door de normale oogst van de vroegrijpe druivenrassen. Men spreekt van een harmonisch en fruitig jaargang. Vooral de rode wijnen tonen zich door de gezonde en rijpe druiven krachtig en dieprood.

In Saale-Unstrut verheugden de producenten zich op relatief gunstige weersomstandigheden. De oogst verliep zoals elders vrij snel, maar niet hectisch. De start werd reeds in september gegeven, en was midden oktober zo goed als afgelopen. De druiven verrasten met zeer hoge mostgewichten, deels boven de 100° Oechsle voor Silvaner. Ook de hoeveelheid zuren wordt als ideaal bestempeld. Gemiddeld zijn de wijnen rijper dan vorig jaar. De gemiddelde hoeveelheid ligt met 46.000 hl duidelijk boven de bescheiden oogst van 2005 (+ 50%).

In Sachsen konden producenten enkele dagen vroeger dan gewoonlijk starten met de oogst, nadat de septembermaand met warme dagen en koele nachten de rijpheid van de druiven positief beïnvloedde. In het meest oostelijk gelegen wijnbouwgebied van Duitsland waren de producenten zeer blij met deze gezonde druiven. Omdat ook hier, net zoals in Saale-Unstrut, geen verlies door weersomstandigheden te noteren viel, rekenen de wijnboeren op een goede hoeveelheid. Ook hier liggen de gemiddelde mostgewichten duidelijk boven het gemiddelde. In Sachsen is men zeer tevreden en spreekt men van een hoog kwalitatief jaargang.

Goede kwaliteiten, die deelwijze boven die van 2005 liggen, werden in 2006 geoogst in Württemberg. Spät- en Auslesen werden zowel bij Riesling als bij de belangrijkste rode wijnsoorten geoogst. Met een hoeveelheid van 1 Mio hl is er wel opmerkelijk minder geoogst dan in 2005. Dit verlies aan oogst is te wijten aan de selectieve oogst, die grotendeels manueel gebeurde. Lemberger en Trollinger werden voor 20 oktober binnengehaald. Trollinger leverde hoge mostgewichten van 80° Oechsle en geldt als de overwinnaar van deze oogst. Net bij de rode wijnen worden topwijnen verwacht. Maar ook de witte wijnen presenteren zich krachtig en fruitig.

Reacties

Reageer!

© 2004-2025 De Wijnspecialist - Afgedrukt op: 15 januari 2025 - Bezoek ons op www.wijnspecialist.be
Pagina url: /site/wijnnieuws/een-blik-op-het-wijnjaar-2006-in-duitsland.htm