Login Gebruikersnaam: Paswoord:

Nieuws

Openen en schenken

Niet enkel de keuze van de wijn is belangrijk. Ook het openen en schenken van de wijn is een vak apart.

Het openen van de fles begint bij een goede kurkentrekker. Heb je ook altijd stukgetrokken kurken, of krijg je de kurk er maar half uit? Veel van deze ongemakken liggen niet zozeer aan de gebruikte techniek, maar wel aan het gereedschap. Een goede kurkentrekker onderscheidt zich van de andere door zijn spiraal. In het ideale geval is deze open en zijn de randen ervan niet scherp maar rond. Voldoet hij aan deze twee voorwaarden dan heeft hij een maximale greep op de kurk. Bij gesloten (massieve) spiralen met scherpe randen komt wel eens voor dat je bij vastzittende kurken dwars door de kurk heen gaat. Ook belangrijk is de lengte van van de spiraal. Dit kan handig van pas komen bij extra lange kurken zoals die van de betere Bordeaux-wijnen.

De capsule
Alvorens we de kurkentrekker gebruiken, dienen we de capsule van de kurk te verwijderen. Dit doen we door één à twee centimer van de capsule af te snijden. Deze afstand is nodig om de wijn niet in aanraking te laten komen met de, vaak niet echt schone, capsule. Het verwijderen kan gebeuren met behulp van een mes of gewoon met de punt van de kurkentrekker. Indien de bovenkant van de fles stoffig is, of er is schimmel aanwezig doe je goed door de fles eerst met een doek af te kuisen. Draai vervolgens de kurkentrekker zo goed mogelijk in het midden van de kurk. Als de kurk er uit is reinig je best nog even de flessenmond. De wijn is nu klaar om geschonken te worden. (Soms kan het beter zijn de wijn eerst te decanteren. Lees hier wanneer u dat best doet)

Geen knal
Bij sprankelende wijnen maken we geen gebruik van een kurkentrekker. Het is echter niet de bedoeling de kurk zo ver mogelijk uit de fles te knallen. Hiervoor zijn verschillende redenen. Ten eerste is het gevaarlijk voor omstaanders, maar het belangrijkste argument is dat het de kwaliteit van de wijn beïnvloed.

Hoe moet het dan wel? Bij het ontkurken van de fles dient men de kurk zo voorzichtig mogelijk uit de hals te halen. Dit doen we op volgende manier.

  • Hou de fles schuin. Probeer rekening te houden met de richting waarin je de fles richt.
  • Verwijder de folie en de ijzerdraad. Plaats onmiddelijk na het verwijderen van de ijzerdraad je duim op de kurk.
  • Draai nu langzaam de kurk los. Dit kan je het best doen door de kurk stevig vast te houden en langzaam aan de fles te draaien.

Direct nadat de kurk uit de fles is, is het van belang dat je de fles zo schuin mogelijk houdt. Dit voorkomt dat de wijn uit de hals schuimt.

Schenken
Nadat we de fles goed geopend hebben is het tijd voor deze uit te schenken. Hier gelden geen specifieke regels al hou je best rekening dat de glazen slechts tweederde gevuld mogen worden. Zo maak je het walsen van de wijn niet onmogelijk, waardoor het goed ruiken van de wijn uitgesloten wordt.


Gerelateerde artikels:
Hoe proef ik?

Gerelateerde vragen:
Wanneer kan je best decanteren?



Reacties

Reageer!

garnaaltje"Hoe moet het dan wel? Bij het ontkurken van de fles dient men de kurk zo voorzichtig mogelijk uit de hals te halen."
Dat zullen de keldermeesters uit Champagne die het 'sabreren' uitvoerig tonen en uitleggen, graag horen...


© 2004-2024 De Wijnspecialist - Afgedrukt op: 21 november 2024 - Bezoek ons op www.wijnspecialist.be
Pagina url: /site/artikels/openen_en_schenken.htm