Login Gebruikersnaam: Paswoord:

Nieuws

Hoe proef ik?

Wijn proeven. We kennen het allemaal. Je hebt net de moeilijke keuze gemaakt welke wijn je gaat drinken, en dan moet je de wijn proeven en al dan niet goedkeuren. Proeven gebeurt echter niet alleen in het restaurant. Wijn proeven kan je evengoed thuis. Je probeert dan de finesse en kwaliteit van de wijn te ontdekken. In deze tekst proberen we uit te leggen waarop je kan letten bij het proeven van de wijn.

Het etiket
Tenzij het om een blinde proef gaat, is het beste wat je eerst kan doen het etiket grondig bestuderen. Dit bevat meestal veel informatie over de wijn. (herkomst, alcoholpercentage, ...) Het hangt van de klasse of herkomst van de wijn af of er al dan niet veel informatie op terug te vinden is. Voor Europese wijnen geldt steeds dat het kwaliteitsniveau, de herkomst, de inhoud en het alcoholpercentage aanwezig zijn. Wijnen uit nieuwe wijnlanden bevatten meestal de druivensoort waarvan ze gemaakt zijn om het kwaliteitsniveau aan te duiden. Meer informatie over wijnetiketten vindt u hier.

De 'Look' van de wijn
Nadat u het etiket grondig onderzocht heeft moet het uitzicht van de wijn geanalyseerd worden.

Het eerste criteria is het kleur van de wijn. Het kleur vertelt iets over hoe ver de wijn geëvolueerd is. Voor rode wijn geldt dat hoe bruiner hij is, hoe ouder en hoe dieper de kleur, hoe jonger. Voor witte wijn geldt hoe geler hij van kleur is hoe ouder. Naast de kleur van de wijn zelf, zegt ook de kleur van de rand iets meer over onze wijn. Is de rand waterachtig, dan heb je veel kans dat je een jonge wijn hebt, is de rand bij een rode wijn bruiner, donkerrood, dan is de wijn op dronk. Naarmate de wijn té oud wordt neemt de kleur opnieuw af.

Bij sommige wijnen zal u een lichte tinteling voelen op de tong. Dit zijn koolzuurbelletjes en betekent zeker niet dat je met een slechte wijn te maken hebt. We onderscheiden vier types:

  • De wijn heeft geen belletjes. Dit is het overgrote deel van de wijnen
  • Er kleven enkele belletjes aan de bodem van het glas. Dit kan verscheidene oorzaken hebben. Ofwel was het glas niet 100% proper, ofwel werd de wijn jong gebotteld, ofwel is de wijn doorheen het sur-lie proces gegaan.
  • De wijn is frizzante. De wijn werd heel jong gebottled of heeft op zijn gistcellen gelegen. De belletjes zijn hier met opzet bewaard gebleven.
  • De wijn is sprankelend.
Blijft er nog een criteria over die de look van onze wijn bepaald, namelijk de helderheid ervan. Is de wijn niet helder, dan betekent dat niet direct dat er iets mis is. Meestal wijst het er op dat de wijn niet gefilterd werd en dat alle natuurlijke stoffen dus nog aanwezig zijn. Is de wijn echter héél troebel en vind je de smaak niet bepaald goed, dan heb je kans dat er iets fout gelopen is.

De geur van de wijn
We hebben het nu wel gehad qua uiterlijke kenmerken. Tijd om over te gaan tot het ruiken, proeven,... Veelal begint men met het walsen van de wijn. Vele professionele proefers vinden echter dat dit bij een tweede besnuffeling hoort. Hierbij zoeken we naar verschillende factoren:
  • Zijn er 'fouten' in de wijn? Soms kan je bij het ruiken van een wijn een onaangename geur opnemen, bijvoorbeeld azijn of kurk.
  • Is de geur intens? Hier wordt het duidelijk waarom het walsen tot de tweede fase behoort. Op die manier kan men proberen de verschillen tussen de twee te onderscheiden. Veelal is na het walsen de geur veel intenser omdat dan meer aroma's vrijkomen.
  • Vertelt de geur iets over de leeftijd? Zijn er jonge, fruitige aroma's aanwezig, of zijn het eerder aroma's van eik, .. 
  • Welke aroma's onderscheiden we? In de vele naslagwerken die over wijn bestaan, zie je meestal dat er een bepaald jargon is voor het beschrijven van de aroma's. Hier zijn enkele hoofdklassen: kruidige aroma's, houtaroma's, fruitig, bloemaroma's,dierlijke aroma's, rookaroma's,...
De smaak van de wijn
Nu we alle aspecten van de wijn toegelicht hebben, kunnen we overgaan tot het proeven zelf. Zoals in de vorige stappen is het de kunst smaken te onderscheiden en aroma's te ontcijferen. U kan hiervoor een klein beetje lucht opzuigen om daarna de wijn te balanceren in de mond. Op die manier komt de wijn in aanraking met alle gevoelige delen van de tong.
  • Zoetheid wordt vooraan de tong waargenomen.
  • Zuurheid wordt aan de zijkant van de tong waargenomen.
  • Bitter wordt achteraan de tong waargenomen.
  • Zout wordt in het midden van de tong waargenomen. (Hoewel men in de meeste wijnen geen zout zal aantreffen, kan het bij bepaalde sherry's toch voorkomen.) 
Aroma's worden vaak beschreven zoals men dat bij geuren doet. Vaak hoor je ook iets over de lengte van de wijn of de afdronk. Dit is de periode waarin de aroma's van de wijn in de mond blijven.

Het oordeel
Na het ondergaan van deze stappen kan u een wijn goed of slecht vinden, bedenken dat hij beter nog even langer in de kelder had gelegen, of dat je hem net te laat geopend hebt. Bedenkt echter dat het proeven van wijn een heel subjectieve zaak is. Iedereen neemt smaken immers op een andere manier waar. 

Reacties

Reageer!

s.potsik vind wijn een zeer bijzonder produckt met ontelbare varianten en zeer moeilijk om een juiste wijn aan te kunnen wijzen


© 2004-2025 De Wijnspecialist - Afgedrukt op: 18 januari 2025 - Bezoek ons op www.wijnspecialist.be
Pagina url: /site/artikels/hoe_proef_ik.htm